“Ik eet te veel eiwitten…”

11-12-2019 door Vivendi diëtisten
Viva la Fitness Blog - “Ik eet te veel eiwitten…” -

Ja, kan dat? Waarom zie je dan toch vaak de grote jongens in de fitness veel eiwitshakes naar binnen werken? Dat is een hele goede vraag! Er is namelijk een maximale hoeveelheid eiwitten die je lichaam kan gebruiken. Daartegenover is er geen wetenschappelijk onderbouwd bewijs dat het eten van meer eiwitten zorgt voor meer spiermassa of spierkracht! Je kunt een teveel zelfs opslaan in vet…

Wat we zeker weten is dat eiwitten uit je voeding zorgen voor het opbouwen van spiermassa, herstellen van je spieren na een intensieve training en het voorkomen van spierafbraak. Eiwitten heb je dus nodig voor de ondersteuning van je spieren.

Als ik dit zo lees, zou ik ook potten eiwitpoeder inslaan. Wie wil er nou niet meer spiermassa?! Helaas is het niet zo simpel, want aan een overschot heb je maar weinig. Sterker nog! Als je te veel eiwitten binnenkrijgt, kom je waarschijnlijk te kort in de energieleveranciers zoals koolhydraten en vetten en kun je bijvoorbeeld niet optimaal presteren tijdens je sportsessie. En erger nog… Indien je te kort komt aan energie uit je koolhydraten en vetten, moet je lichaam het uit je spieren vrijmaken en is spierafbraak het gevolg. Een averechtse werking dus!

Eet dus voldoende koolhydraten en vetten, zodat je lichaam de juiste energiebron gebruikt. Door je energie-inname uit koolhydraten en vetten goed te laten aansluiten op je energiegebruik, kunnen de eiwitten uit je voeding gewoon worden ingezet als bouwstof (waar het voor is bedoeld).

In je lichaam is het normaal dat er continue eiwitten worden opgebouwd en afgebroken. Maar het doel is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je opbouw altijd groter is dan je afbraak. De juiste berekening per persoon is dus essentieel. Maak een afspraak voor een persoonlijk advies.

Met gezonde groet,

Elke van der Velden, (sport)diëtist

Contacteer ons!
Meer weten?
The best project you'll ever work on is you!

Viva la Fitness Tilburg werkt samen met

Fysio Binnenstad Intenz Bedrijfsfitness Nederland Willem 2 Academie
Viva la Fitness Tilburg © 2021 - powered by BeweegR | website powered by ompria - design by French Made