“Ik eet helemaal geen koolhydraten meer”

22-10-2019 door Vivendi diëtisten
Viva la Fitness Blog - “Ik eet helemaal geen koolhydraten meer” -

Het klopt inderdaad dat je bij het vermijden van koolhydraten in het begin snel af valt. Koolhydraten in je lichaam houden namelijk veel vocht vast. Dus de kilo’s die je in het begin kwijt raakt, bestaan grotendeels uit vocht. Natuurlijk is het fijn als je het getal op de weegschaal ziet dalen, maar heb je ook vet verloren?

Koolhydraten voor ons lichaam leveren glucose aan de cellen voor energie. Glucose is de belangrijkste energiebron voor de hersenen, rode bloedcellen en het centraal zenuwstelsel. Koolhydraten zijn dus super belangrijk! Je kan niet zomaar een hele periode geen koolhydraten eten, dit kan maar voor een bepaalde tijd. Als je lichaam lang geen koolhydraten binnen krijgt en je voorraad op is, moet hij vet af gaan breken. Dit klink heel gunstig, maar helaas is dit maar voor een gedeelte te gebruiken door de hersenen. De rest van de glucose moet je lichaam dan uit lichaamseiwit (gluconeogenese) halen om de hersenen te kunnen voorzien van energie! Wat een negatief effect heeft op je spiermassa. Maar let op!!! Gluconeogenese is niet specifiek, in de ergste gevallen kunnen ook de eiwitten van je organen gebruikt worden, wat schade kan aanrichten. Dit lijkt mij niet de bedoeling!

Koolhydraten passen gewoon in een gezonde levensstijl. Wel kan je de toegevoegde suikers vermijden, die heb je niet nodig. Neem koolhydraten uit volkoren brood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groente, fruit, peulvruchten enz. Zorg dat je op een rustige manier gewicht verliest en je spiermassa zoveel mogelijk intact houdt. Hiermee behaal je de beste resultaten op langer termijn. Je moet een verandering in je levensstijl ten slotte je hele leven volhouden.

Gezonde groet,

Elke van der Velden, (sport)diëtist

Contacteer ons!
Meer weten?
The best project you'll ever work on is you!

Viva la Fitness Tilburg werkt samen met

Fysio Binnenstad Intenz Bedrijfsfitness Nederland Willem 2 Academie
Viva la Fitness Tilburg © 2021 - powered by BeweegR | website powered by ompria - design by French Made