21-09-2020 door Vivendi diëtisten
Ben je op zoek naar een manier om meer voedingsvezels te eten? Neem dan eens havermout als ontbijt! Dit recept bevat 7,4 gram voedingsvezels. Deze geven een verzadigd gevoel en dragen bij aan een goede stoelgang. Er wordt geadviseerd om dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels te eten. Met dit ontbijt ben je dus al een heel eind. Benodigdheden:
Kookpan
Lepel
Snijplank
Schilmesje
Ingrediënten voor 1 persoon:
1 appel
250 ml water of (plantaardige / halfvolle) melk
40 gram havermout
15 gram rozijnen
½ eetlepel gebroken lijnzaad
½ theelepel mix voor koek- en speculaaskruiden
Bereiding:
Snijd de appel in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm (of naar wens).
Doe het water/de melk in een pan en zet deze op het vuur. Wanneer het kookt voeg je de havermout toe en zet je het vuur laag. Roer af en toe goed door.
Wanneer de structuur van de havermout wat vaster wordt voeg je de appel toe. Blijf een aantal keer goed doorroeren.
Na ongeveer 3 minuten voeg je de rozijnen en lijnzaad toe. Kook deze nog een minuut of 2 mee.
Hierna voeg je de kruiden toe en roer je dit een minuutje goed door de havermout. Hierna is je havermout klaar om gegeten te worden!
Tip:
Geen koek- en speculaaskruiden in huis? Vervang deze dan door ½ theelepel kaneel
Voedingswaarde bereid met water: Circa: 290 kcal / 51,7 g koolhydraten / 6,7 g eiwitten / 4,4 g vet
Voedingswaarde bereid met halfvolle melk: Circa: 402 kcal / 63,4 g koolhydraten / 15,2 g eiwitten / 7,9 g vet
Voedingswaarde met plantaardige melk: Circa: 388 kcal / 57,9 g koolhydraten / 14,2 g eiwitten / 8,9 g vet