Heb je wel eens gehoord van jackfruit? Deze vrucht komt oorspronkelijk uit India, maar groeit ook in Azië, Oost-Afrika en Latijs-Amerika. Je kunt het rijp en geel of jong (onrijp) en groen eten. Jong jackfruit heeft een vlezige structuur en neemt gemakkelijk smaken op. Het wordt daarom vaak gebruikt als vleesvervanger, met name als ‘pulled jackfruit’.Let wel op; het is qua voedingswaarde geen goede vleesvervanger, omdat er veel minder ijzer en eiwit in zit dan in vlees. Ook bevat jackfruit geen vitamine B12. Dit is geen ramp, zolang je maar zorgt dat je deze voedingsstoffen uit andere producten haalt. Deze volkorenpita met BBQ-jackfruit en een kleine salade ernaast kun je prima eten op een vleesvrije dag!
Bereidingstijd: 20-30 minuten
Let op: het jackfruit moet bij voorkeur minimaal een uur in de koelkast om de smaak goed op te nemen. Begin hier dus op tijd mee.
Benodigdheden:
Koekenpan
Kom
Vork
Spatel
Schaaltje
Knoflookpers
Rasp
Ingrediënten voor 2 personen:
1 blik jackfruit (550 gram)
3 eetlepelsbarbequesaus (bijv. Sweet Baby Ray’s Sweet ‘n spicy)
2 eetlepels(olijf)olie
75 ml plantaardige of magere Griekse yoghurt
½ komkommer
1 teentje knoflook
Kleine winterpeen
1 grote tomaat of 2 kleine tomaten
Handje verse koriander
2 volkoren pita’s
Bereidingswijze:
Doe het jackfruit in de zeef en spoel even onder stromende water. Laat eventjes uitlekken. Doe de het jackfruit vervolgens in een kom en trek de stukjes met een vork uit elkaar. Het lijkt dan een beetje op pulledpork. Voeg 3 eetlepels barbequesaus toe en roer goed door, zodat alle jackfruit een laagje saus heeft. Zet dit minimaal een uur afgedekt in de koelkast.
Na 1 uur verhit je de olie in een pan. Bak het jackfruit 15 tot 20 minuten op laag vuur. Schep af en toe even goed om. De laatste paar minuten kun je het vuur wat hoger zetten.
In de tussentijd ga je met de groenten en saus aan de slag. Voor de saus doe je de yoghurt in een schaaltje. Pers de knoflook en rasp de helft van de komkommer. Voeg deze toe aan de yoghurt en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout. Zet de saus even aan de kant.
Rasp de winterpeen. Snijd de tomaat in stukjes en de koriander grof. Bereid de pita volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Wanneer de pita klaar is snijd je een klein stukje van de bovenkant af. Vervolgens knijp je licht in de zijkant, waardoor er een opening ontstaat en je de pita kunt vullen. Voeg eerst de saus toe, vervolgens de groente en sla. Hierna voeg je het jackfruit toe.
Maak naast de pita nog een kleine salade van de sla, groente, saus en wat jackfruit.
Heb je saus over? Gebruik het afgesneden bovenste stukje pita om hierin te dippen. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Circa: 419 kcal / 56,8 g koolhydraten / 13,7 g eiwitten / 12,1 g vet