Contact opnemen
Meer weten?

Pilates bij Viva La Fitness!

Pilates is geschikt voor iedereen (jong en oud) die op zijn eigen niveau op verantwoorde wijze wil werken aan een sterkere rug, plattere buik en strakke benen en billen. We trainen op het ontwikkelen van kracht en lenigheid en balans.

  • Lesinhoud: rompstabiliteit (basis), houding, lenigheid, kracht.
  • Intensiteitniveau: laag/gemiddeld.
  • Lesdocent: Nicky Becholz

Praktische tips voor een goede Pilates les:

  • Eet niet te zwaar voor de les
  • Draag comfortabele loszittende kleding, blote voeten
  • Informeer mij a.u.b. vooraf over blessures of lichamelijke condities (ook zwangerschappen!)
  • Zet mobiele telefoon uit of op stil
  • Zorg dat u tien minuten voor de les aanwezig bent
  • Neem een handdoek mee

 

Hoe start ik met Pilates?

Je meldt je aan voor de lessen via ons contactformulier en dan vraag je een gratis proefles aan. Er wordt dan binnen 24 uur contact met je opgenomen. Mocht je het leuk vinden dan heb je de mogelijkheid je online. We hanteren alleen maar 3 maand abonnementsvormen:

1x per week Pilates 32,95 per maand
2x per week Pilates 39,95 per maand

online-rooster

agenda

bekijk hier de hele agenda

Nieuwe les: ‘LXR training!

Wil je meer weten over LXR training?... lees meer ...

Bootcamp vanaf april 2017 weer op het lesrooster

‘Bootcamp vanaf april 2017 weer op ons... lees meer ...

Wil jij deelnemen aan de Afslankcursus?

10 weken Afslank cursus voor 99,95 incl.... lees meer ...

Meer informatie over Pilates

Pilates is een training voor het hele lichaam of zoals dat mooi heet: voor Body & mind. Geen futuristische computer gestuurde fitnessapparatuur maar gewoon oefeningen op een matje. Deze trainingsmethode uit het begin van de vorige eeuw is de afgelopen 10 jaar in de VS uitgegroeid tot een enorme hype. En nu is ook Nederland aangestoken. De vraag reist natuurlijk meteen: wat heeft deze trainingsmethode het fitnesscentrum te bieden. Is het niet al weer dezelfde oefeningen in een nieuw jasje? Het antwoord is nee. Je zult zien en ervaren dat Pilates een nieuwe trainingsvorm is. Het is als het ware ‘back to basic’: terug naar alle natuurlijke bewegingsvormen, terug naar de natuurlijke spierketens. De kracht zit ‘m vooral in de eenvoud en combinaties van de bewegingen. Zowel kracht, lenigheid als stabiliteit komen aan bod. Pilates is zoals de grondlegger het noemde: “de kunst van de spierbeheersing”.

De 5 basisprincipes van Pilates zijn:

1 Concentratie
Alle bewegingen die je uit voert moeten ‘geconcentreerd’ plaats vinden. Dat wil zeggen met je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. Ga steeds in gedachte naar die spier of spieren. Probeer duidelijk te voelen waar de spieren zitten en hoe deze aanspannen. Dat verbetert de kwaliteit van de contractie en nauwkeurigheid van de uitvoering. Hierdoor zal de training intensiever en effectiever worden. Dit geeft ook een positieve ‘mentale tuning’. Doordat je met je volledige aandacht bij de oefening bent, vergeet je alle andere dingen.

2 Beheersing
Alle bewegingen moeten beheerst uitgevoerd worden. Dus geen slordige slappe bewegingen. De nauwkeurigheid van de beweging is sterk bepalend voor het effect. Je moet de juiste spieren in de juiste combinatie aan spannen. Een slordig uitgevoerde beweging is blessure gevoeliger dan een beheerst uitgevoerde beweging.

3 Centrum
De stabiliteit en stevigheid van je lijf wordt niet op de eerste plaats bepaald door de kracht van je armen en benen maar van je centrum. Je centrum of ‘core’ is het gebied rond je onderrug en onderbuik. Het spiercorset van je centrum wordt gevormd door de spieren van je onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat je bewegingen van je armen of benen uitvoert moet je altijd eerst je centrum stabiliseren en een powerhouse creëren.

4 Nauwkeurigheid
Elke beweging bij Pilates heeft een bepaald doel: bepaalde spierketens activeren in een bepaalde richting met een bepaalde hoeveelheid spanning. Elke beweging heeft een duidelijk beginpunt en eindpunt. De bewegingen moeten nauwkeurig uitgevoerd worden om doel te bereiken. Probeer ook duidelijk de bewegingen af te remmen en vast te houden in de eindstand.

5 Ademhaling
Adem is een teken van leven. Zonder een optimale ademhaling kan je moeilijk functioneren. Om de training vol te kunnen houden heb je voldoende zuurstof nodig. De meeste mensen zijn geneigd hun ademhaling vast te zetten bij de oefeningen. Daarom zijn ademhalingsinstructies een belangrijk onderdeel van de Perfect Pilates oefeningen.

Verschillen oude en nieuwe methode

De lesopbouw:
In tegenstelling tot de originele oude methode werkt Perfect Pilates met een gestructureerde lesopbouw met een warming up en een cooling down. Hierdoor wordt het lichaam voorbereid op de oefeningen en neemt de kans op blessures af.

De rug:
De oude Pilates gaat uit van het afvlakken van de rug. Onderzoek geeft aan dat dit juist de oorzaak is van veel rugklachten. Perfect Pilates gaat uit van een ‘actief holle rug’. Om je ‘Powerhouse’ te creëren, een stevige onderrug, moet je de diepe rugspieren inschakelen. Dat kan alleen wanneer je de onderrug bewust hol maakt. Dus ook de zogenaamde neutrale onderrug is onzin want het gaat hier om het actief inschakelen van de rugspieren.

De ademhaling:
De meeste Pilates lessen gaan uit van de persademhaling dus inademen wanneer je kracht zet. Deze ‘tegen natuurlijke ademhaling’ is een principe van uit de yoga en berust op andere principes. Namelijk dat energie die je inademt, “prana” geperst moet worden naar de organen. Het risicovolle hieraan is dat de terug stroom van bloed naar het hart afneemt en de belasting op hart –en bloedvaten hoog is. Perfect Pilates gaat uit van de natuurlijke ‘fysiologische’ ademhaling. Hierbij blaas je juist uit bij het kracht zetten waardoor de druk in de buik- borstholte kan ontladen. Tevens wordt er vaak gewerkt met het in en uitademen door de neus. Maar het is efficiënter om door je neus in te ademen en door je mond uit te ademen. Door het inademen door je neus wordt de lucht gefilterd, verwarmd en bevochtigd. Door het uitademen door je mond ontstaat een lichte druk verhoging waardoor je luchtwegen zich wijder openen.
(*) Bron: Fysio Physics Opleidingen